onsdag 22 mars 2017

Anna Ekman och Cecilia Järdemar / Les archives suédoises, del 2






















Anna Ekman och Cecilia Järdemar / Les archives suédoises, del 2. Fragment 
Lördag den 8:e April, Rum 203, Jönköpings läns museum

Anna Ekman och Cecilia Järdemar, konstnärer och intitiativtagare till projektet Re-Visioning Sweden- Congo through a glass plate archive kommer att ge en presentation av deras projekt tillsammans med den kongolesiska konstnären Freddy Tsimba, i samband med deras process-utställning Les archives suédoises Del 2. Fragment på rum 203. 

Utställningen är ett nedslag i det pågående konstnärliga arbetet kring ett arkiv med glasplåtsnegativ från de svenska missionsfälten i Kongo 1890 -1930. Tillsammans med den kongolesiske skulptören Freddy Tsimba undersöks vilka alternativa läsningar av historien som kan uppstå genom att skapa nya verk med arkivet som utgångspunkt. 

Inspirerade av Stanleys resor i Kongo-deltat påbörjade bland annat Svenska Missionsförbundet sin verksamhet i Kongo på 1880-talet, och Sverige var snart en av de största aktörerna på plats. Missionsfältens öppnande sammanföll med fotografiets framväxt, och kamerans möjlighet att möta, samla och konstruera världen blev snart oupplösligt förbunden med kolonialismen och missionsverksamheten. Den fotografiska dokumentationen blev ett viktigt medium för att förmedla budskapet om missionen till hemförsamlingarna som bekostade verksamheten. Bilderna turnerade runt Sverige i form av föreläsningar och mobila museer, och visades ända in på sextiotalet i skolor, kyrkor och andra offentliga platser. Många människor har ännu klara minnen av de berättelser och bilder som återgavs. 

Ekman och Järdemar har fått låna glasnegativ från Svenska Missionskyrkan och arvingar till missionärer, bilder som delvis inte blivit arkiverade eller framtagna förut, och som är en viktig men undangömd del av både Sveriges och Kongos historia. Missionärerna var också del av en process där de dokumenterade den befintliga kulturen på de platser där de bosatte sig – innan de förändrades eller förstördes som en del av kristnandet av samhällena. Hur kan vi konfrontera denna typ av bilder i dag, ur ett svenskt perspektiv, och från ett kongolesiskt perspektiv? Hur kan historiska bilder hitta en ny kontext och nya tolkningar, utanför de ojämlika maktstrukturerna som var rådande då de tillkom? 


Medverkande:

Anna Ekman undersöker gränslandet mellan det fotografiska mediet och andra konstnärliga uttryck, och de förskjutningar som uppstår där emellan. Utforskandet av mytens ikonografi är centralt i hennes verk som bland annat visats på Kiasma i Helsingors, Ystad Konstmuseum, Galleri Thomas Wallner och Konsten Museum of Modern Art i Aalborg. Hon finns representerad hos Statens konstråd, Koltosovo Airport, Yekaterinburg, Malmö Konstmuseum med flera. (www.annaekman.com)

Cecilia Järdemar doktorerade i fotografi vid Royal College of Art 2015, där hon skrev om hur vi relaterar till andra människor genom den fotografiska bilden. Hon har skrivit texter om fotografi utgivna av Riding House Press, APalazzo Gallery Publishing och Whitechapel Gallery, och hennes konstnärliga arbeten har bland annat visats på Museu di Roma, Centre for Photography, Copenhagen, New Arts Exchange Nottingham och National Centre of Contemporary Art, Moskva. 

Freddy Tsimba använder sig av funna material, ofta från gatan eller krigsplatser i Kongo, som han svetsar ihop skulpturala installationer som refererar till situationen i landet idag. Hans arbete har bland annat visats i Belgien, Frankrike, Holland, USA, Spanien, Storbritannien, Tyskland, Sydafrika, Senegal, Haiti och Kina.


Arrangeras av Jönköpings läns museum i samarbete med  Kultur och utveckling, Region Jönköpings län och Nya Småland.